zahlavie

zapisky foto diar diy podniky

streda 28. mája 2014

Ako sa ja babrem so záhlavím- photoshop triky

Design tip. č.1
Záhlavie.

Ja ako maniak na fonty som asi najviac času strávila práve hľadaním tých vyvolených fontov. Výber písma sa môže zdať ako maličkosť, ale v skutočnosti je to podľa mňa jedna z najpodstatnejších častí tvorby záhlavia. Zlé fonty pekný design potiahne dole, zatiaľ čo vhodný všetko prepojí.
Aspoň podľa mňa :D
Inšpiráciu a voľne stiahnuteľné fonty nájdete napríklad tu, či tuto. A však googliť viete :)
Existuje veľa voľných fontov, ktoré stoja za to. Dajú sa stiahnuť obyčajné, vkusné fotny, čo doplnia vaše designy, prípadne "statement" fonty, ktoré ho podržia a budú ústredným prvkom.

Teraz k samotnému záhlaviu a celkovému designu.
Mne sa rozhodne najlepšie robí v Adobe Photoshop, ktorý môže najskôr pôsobiť naozaj komplikovane, no keď sa zorientujete, je urobený naozaj prehnane a dá sa v ňom urobiť prakticky všetko.
Pre tých, čo ho nemajú a nemajú ani problém s pirátením, odporúčam si ho upirátiť (zlá, neposlušná calwen) - prípadne a najlepšie- kúpiť, ak máte voľných 150 eur a túžbu s ním niečo robiť :)
Pre tých, ktorí majú s pirátením morálny problém, dá sa stiahnuť program Gimp, ktorý je voľne stiahnuteľný a dá sa na ňom urobiť väčšina práce, čo i na adobe, pričom na záhlavie vám určite bude stačiť.

Ďalšia vec je uvedomiť si, aké záhlavie by ste teda chceli.
Pokiaľ nevlastníte tablet, prípade neoplývate šikovnými rukami na kreslenie, je málo pravdepodobné, že si svoj design nakreslíte, prípadne navrhnete.
Nebudem radiť, ako celkovo vytvoriť svoje záhlavie, no môžem poradiť, ako som sa k nemu postavila ja.

Vytvorenie môjho záhlavia bolo značne jednoduché.
Zvolila som si farebnosť a náladu, ktorú som chcela vytvoriť. Vedela som, že som chcela záhlavie založené na mojich obľúbených maliarskych prvkoch. Mám rada ťahy štetcov, kvapky, či anilínové farby na fotkách, pričom túto úpravu často využívam vo svojich fotkách, preto som ju chcela preniesť i do designu.
Vytvorila som ich pomocou brushov v photoshope. Veľa voľne stiahnuteľných môžte nájsť na deviantarte či brusheezy kde sa nachádzajú stovky rôznych brushov, s ktorými sa dá veľmi dobre pracovať.

Ako načítať brushe do photoshopu? Takto, takto

Možno to takto vyzerá komplikovane, no keď si otvoríte ten photoshop a poklikáte si, zistíte, že je to naozaj len zpár klikov a fakt fakt jednoduché :) Tieto brushe potom slúžia jednoducho, ako štetec. Jeden klik, obraz sa objaví. Dva kliky, bude tmavší. Potiahnete, bude sa správať rovnako ako akýkoľvek štetec v photoshope, či painte ;)
Vaše brushe sa teda objavia, tam, kde všetky ostatné a môžte veselo používať.
Keď už teda máte svojich vyvolencov načítaných, prichádza k variáciám loga. Ja osobne ich vždy urobím niekoľko, kým som spokojná. Niektoré sú fajn, iné sú zlé, ale tak to predsa v kreatívnom procese chodí.





Keď už som si zvolila svoje záhlavie, odstránila som si pozadie (zvolíte čarovnú gumu, alebo jednoduchšie, rovno staviate svoje záhlavie na priesvitnom pozadí, nie na bielom. A uložíte ako png.
A voilá, máte svoje záhlavie.
Pokiaľ by ste chceli svoj design riešiť podobným spôsobom, v pozadí som využila pattern zo stránky Subtle patterns ktorá je super super.

Ak niečo nie je zrozumiteľné, feel free to ask. Kľudne veci dodám, doplním, ale som si istá, že pár vyskúšaniach to zvládnete šikovne ;)

3 komentáre:

  1. perfektný článok, určite sa mi zíde, lebo plánujem v blízkej budúcnosti redizajn blogu :) dik :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. och ďakujem za radu určite to vyskúšam máš krásny blog :)) bola by som rada ak by si sa mrkla na môj blog :)) ja ťa už sledujem :)

    http://julca-fashion.blogspot.com/

    OdpovedaťOdstrániť
  3. kedze som v PS v skutku lama, tak si mi pomohla )

    OdpovedaťOdstrániť