zahlavie

zapisky foto diar diy podniky

štvrtok 20. decembra 2012

Krvavá Jana

Konečne voľno.
Teoreticky.
Prakticky toho mám bohužiaľ celkom dosť na práci.

No tento rok prekvapivo stíham vianočné prípravy. Vážne. Mám darčeky. Sama sebe neverím. Normálne ešte deň pred vianocami naháňam narýchlo darčeky pre všetkých.
Som na seba hrdá! :D

Včera som bola pozrieť v SNG. Dlho som nebola na tak dobrej výstave v našej národnej galérii.
Teda, naozaj, aspoň mňa oslovili obe veľmi. Tak sa na ne bežte pozrieť!

Prvá je Jana Želibská, jedna z našich kontroverzných umelkýň, ktoré ja osobne môžem.
A po pravde to ani nie je kvôli jej dielam, ale kvôli dojmu, ktoré vyvolávajú. Vojdete do miestnosti a ocitnete sa medzi nohami ženy. Nakúkate do drevenej škváry a vidíte nahú ženu. Je to úchylné a mierne zvrátené, no hlavne neskutočne smiešne, keď si uvedomíte tých vážených, povýšeneckých galerijných snobov (pretože buďme úprimní, na slovensku chodí do galérií pár nadšencov, zopár zblúdilcov a potom galerijní snobi, ktorým ani nejde tak o umenie, ako o ukázať záujem oň. Ale aj to je niečo, nemyslím to kriticky) ako pozerajú do škvár na prsia nahej ženy, či svietiaci klitoris.
Baví ma to, že mi to príde ako určitý žart od umelkyne.

Druhá výstava sa volá KRV a je to podľa mňa dosť neobvyklý kurátorský projekt, ktorý spája doslova všetky médiá umenia cez video, fotografiu, novodobé maľby i maľby zo 17 storočia, či design. Zdanlivo nespojiteľné a predsa ich práve KRV spojila.

Fotografie sú fotené "potajme" akožto v našich galériách sú z divného dôvodu veľmi alergickí na fotografovanie (a tým pádom aj publicitu)




Krvavý triceratops! Fakt Fakt!
(asi nie, ale nevermind :D)


ďalší vtipný moment je zistenie, že zrkadlo uprostred kosoštvorca ešte i rozširuje. To už nemáte vôbec žiadnu sebaúctu :D

3 komentáre: