zahlavie

zapisky foto diar diy podniky

sobota 9. marca 2013

Súhrn MUST-see filmových zoznamov

Síce to nebolo tak dávno, čo som tento post robila, ale screw it, keď budem veľká, založím si diár s plánovačom článkov na blog.
Ešte veľká niesom, budem si robiť čokoľvek, čo chcem.
Anarchia na tomto blogu.
Hell yeah.

Tentokrát som sa rozhodla vám urobiť súbor fakt klišé filmov, ktoré by mal vidieť každý, lebo sú vraj objektívne dobré - IMBD to hovorí. Ale nie len to. Všetky majú spoločný znak a to ten, že sa s nimi ľahko dajú prelomiť ľady. Akožto hocikam, kde prídete, aspoň jeden z týchto filmov niekto videl.

Ide skrátka o typy na film, ktoré by mal vidieť každý z jednoduchého dôvodu. Sú všeobecne uznávané, prevdepodobne dostali aj nejaké to ocenenie, množstvo ľudí denne ich pozerá a úprimne poviem, myslím si, že čaro pozrieť si to, čo videli všetci je presne rovnaké, ako pozerať niečo, čo nevidel nik.
Pretože je potrebné si vytvoriť názor.
Myslím si, že v každom odbore sú témy, na ktoré by mal človek vedieť svoje stanovisko. V tomto prípade väčšinou vždy ide o populárne subjekty.
Tu sú filmy, ktoré v mojom okolí videl každý.
A moje stanovisko.

POZOR, pri tomto zozname je veľká pravdepodobnosť, že nenájdete nové typy na film. Je vysoko pravdepodobné, že ste ich už dávno videli. V tom prípade si poslúšte dole v komentároch, rada by som počula váš názor :)

Fight club
Film natočený podľa knihy známeho Chucka Palahniuka. Tento film paradoxne v podstate prevýšil slávu spisovateľa, akožto jeho meno veľa ľuďom nič nehovorí, ale Fight club videli všetci.
Po pravde, tento film som videla po prvý raz pred asi 3 rokmi a predtým som o ňom nikdy nepočula. Napriek tomu ho teraz vidím všade, počujem o ňom všade a očividne ho každý videl.
Podľa môjho názoru je film naozaj slušný. Napriek tomu, že som stále väčšou fanynkou Palahniukovej písomnej tvorby, ako tohto filmu, adaptácia je to slušná a nepokazená.
Nie je to film, ktorý by mi zmenil život, či si ho púšťala na dobrú noc, napriek tomu je to ale snímka, ktorá sa zaradila medzi ikonické filmy a povedala by som, že patrí do zoznamu "základného prehľadu" vo filmoch.
-Môj záver: Mám trocha problém s pokladaním filmu za geniálny, keďže to, čo na ňom geniálne je, sú monológy a dej, ktorý je napísaný perom Palahniuka. Nemám nič proti adaptáciám, len si myslím, že filmy by nemali predčovať slávu knihy :)



Inception
Relatívne nový film a i tak je zaradený v top filmoch IMDB, vyhral 4 oscarov a stále žne úspech. Neviem, či je to Nolanom, ktorý je podľa mňa momentálne najikonizovanejší režisér (jeho meno poznajú aj ľudia, ktorí si normálne mená režisérov nepamätajú- ako napríklad ja :D) alebo obsadením, ale na tento film sa vybrali do kina všetci cez teenagerov až po babičky s fialovými vlasmi.
Myslím, že ťahákom bola akcia, ktorá bola zabalená do intelektuálnej hmly a teda nešlo len o naháňačku s Bruce-om Willisom. Tento zámer režisérovi vyšiel a nakoniec som z kina neodchádzala nijak sklamaná.
Myslím si, že celý hlavný dej bol vykreslený viac, než zmetene a nejeden sa v tom stratil, čo ja osobne za plus nepokladám, ale sú ľudia, čo majú aj opačné stanovisko.
-Môj záver: Najväčším plusom tohto filmu je ten existencialistický pocit, čo vo vás zanechá. Akési nutkanie overiť si, či naozaj nesnívate svoj život.
Yeah, a tento film má asi toľko MEME-ov, koľko Pulp fiction. Čiže asi milión :D



Star Wars
Budem síce hovoriť o všetkých dieloch, ale myslím, že napiek tomu, že tieto filmy sú priam notoricky známe, veľa ľudí videli len novšie časti. Ale to je v podstate jedno, to nie je pointa.
Pointou je, že som ešte nestretla človeka, ktorý by nepoznal pojem Star Wars, aj keď osobne poznám veľa ľudí, čo ich nevideli. A to je myslím si chyba. Napriem tomu, že niesom úplný blázon do týchto filmov, myslím si, že patrí do všeobecného prehľadu jedinca vidieť aspoň pár z nich.
Minimálne staršie diely majú neuveriteľne dôležitú úlohu v kinematografii a v dejinách scifi filmu boli tieto filmy značne prelomové, i keď dnes sú ich špeciálne efekty celkom smiešne.
-Môj záver: Už len fakt, že je to filmová ikona by vás mala donútiť si to pozrieť. Život mi to nezmenilo, ale ani som nikdy neoľutovala, že som si to pozrela všetko. Je to rozsiahly generačný scifi príbeh, ktorý prakticky vytvoril rozsiahlu subkultúru a má aj vlastné náboženstvo (ku ktorému od sčítania ľudu patrím :D). O koľkých filmoch sa dá toto povedať? :D


Se7en
Nezáleží na tom, kedy a kde som sa spýtala na to, aký film si mám pozrieť, VŽDY bol tento na zozname, čo si vraj musím vidieť. A nie som to len ja. Nech sa pýta ktorýkoľvek z mojich známych, vždy zaznie aj tento film (pokiaľ si nepýtajú typ na romantickú komédiu s Cameron Diaz, samozrejme :D)
Videla som ho tiež až pred nejakým rokom,dvomi, no vždy to bol film o ktorom mi každý hovoril ako o Must see filme. Tak som si to teda pozrela.
-Môj názor: Podľa mňa to bola celkom predvídateľná, ale dobre spravená detektívka/kriminálka/whatever tohto druhu. Akožto nie som prílišným fanúšikom tohto žánru, nemôžem to plno hodnotiť, aj keď výsledný dojem nebol zlý. V tomto filme (rovnako ako pri Pulp Fiction) sa ale moje názory s názormi s väčšiny rozchádzajú...



Eternal Sunshine of the Spottless mind
Tento film patrí medzi moje obľúbené. Bol to jeden z prvých filmov, ktorý ma donútil sa zamyslieť a pozrieť si ho znova bez toho, aby som sa na druhý krát nudila. A to aj napriek Jimovi Carrey, ktorý má síce skvelý nos na dobré projekty, no jeho hranie mi nevonia. Napriek tomu, že bol urobený trocha chaoticky a z tohto výpočtu je možno najmenej obľúbený, mňa bavil asi najviac.
- Môj záver: Venuje sa citlivej téme, na ktorú veda reálne nemá prostriedky. Núti ale zamyslieť sa nad tým, čo ak by to tak bolo. Delí ľudí na skupiny, ktoré by chceli vymazať niektoré osoby zo svojho života a tých, ktorí považujú spomienky na to zlé i dobré za vec, ktorá formuje váš charakter a nemali by ste do toho babrať. Podľa mňa je najkrajšou vlastnosťou tohto filmu to, že napriek tomu, že sa venuje téme, ktorá nie je možná, zobrazuje realitu života, ktorú svojim spôsobom zažil každý.
A asi preto ho mám z týchto filmov najradšej. Nenaháňam vrahov, nie som schyzofrenik, nebývam na planéte Tatooine a môj život nie je sen. No minulosť má predsa každý.



Tak a do toho. Keďže som vybrala filmy, pri ktorých je malá pravdepodobnosť, že ste žiadny nevideli, smelo do toho povedať váš názor!
A inak, to je na nich to pekné. Všetky sú nejakým spôsobom kontroverzné a líšia sa v názoroch.
Práve preto sú to filmy, ktoré by ste mali vidieť. Kvôli tej škále rozdielnych postojov...

5 komentárov:

  1. milujem sa baviť o filmoch, fakt po knihách je to moja obľúbená téma! :D
    začnem s tým, že star wars som nevidela a nevoňajú mi takéto sci-fi témy, takže som star wars panna a neverím, že to niekedy zmením :D ostatné som samozrejme videla, čo sa týka klubu bitkárov, tak som rada, že som najprv čítala knihu až potom videla film, nejdem to porovnávať lebo je logické, ktoré je lepšie, ale bol to fajn film, taký priemer, ktorý si však asi ešte raz nepozriem, ale filmové obsadenie bolo geniálne
    čo sa týka inception, tak milujem nolana a každý jeden jeho film, páčila sa mi koncepcia, prevedenie, a stále nechápem ako tomu filmu ľudia nedokážu rozumieť
    a posledný, jim hraje stále v nejakých komédiách tak bolo zaujímavé ho sledovať v tejto romanticko ladenej drámy, ale každopádne uspel, je to jeden z najkrajších filmov, ktorý si môžeš pozrieť xykrát a stále v tom objavíš iné čaro

    amen.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Fight Klub bol ako film super, ide len o to, že ho mnoho ľudí preceňuje podľa mňa práve kvôli tomu, že knihu nečítali a všetko, čo ich tak fascinuje je vlastne výsledkom dobre napísanej knihy. Film je rozhodne neskazený a lepšie by to asi urobiť nešlo, no na to, ako je strašne kultový mi príde trocha precenený
      Ja som Inception pochopila na prvý krát, ale myslím si, že bol zkoncipovaný trocha chaoticky práve preto, že to veľa ľudí nepochopilo, viem si to predstaviť trocha "prehladnejšie"
      Ono ja Jimma poznám aj z veľa vážnych filmov, ale jeho hranie mi vždyp ríde trochu... silené.Hlavne jeho mimika. Akoby bol tými rolami ako "Blbý a blbší" zdeformovaný. Tu bol ale dobrý. Uveriteľný a vôbec mi nevadil.

      Odstrániť
  2. Z týchto 5 tich som videla iba SW , a to prvé dva filmy. Z Inception a Eternal Sunshine of the Spottless mind som videla maximalne 20 minut. Možno to je tým, že som to pozerala vždy v divnych situaciach alebo pošetilej kvalite , každopádne som vôbec nemala chuť to dopozerať alebo sa k tomu vrátiť. Fight Club sa mi nechce pozerať už len k voli tomu - ako hovoríš všade sa spomína . Z trucu . Možno to vyzerá, že som filmový nevzdelanec. ale myslím , že je to práve naopak. Zaujima ma skôr ta hlbšia filmografia ( ?) a hlavne počiatky filmu . Neskor prvé filmy so super 8 camerou . Neviem. Nikdy som nepachtila po týchto slávnych filmoch , radšej vždy začinam v hlbke a minulosti a potom sa možno raz dostanem aj sem. ( a možno budem lutovať, že som si to nepozrela skor) Mám na zozname ešte vela filmov , ktoré si CHCEM pozrieť , a potom pridu naradu tieto mustsee . Asi som nahlavu

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Nemyslím si, že si filmový nevzdelanec :D Ja som podobný typ od malička, ale ja s tým schválne bojujem, aj preto som urobila tento zoznam, takže ťa chápem.
      Keď som bola malá, odmietala som napríklad čítať Harryho Pottera, pretože ho čítali všetci. Pritom to teraz v podstate ľutujem, pretože keď som sa k nemu odhodlala, bola som staršia a myslím si, že by som to vnímala úplne inak v čase a veku, pre ktorý tá kniha bola napísaná...

      Tiež sa na mňa veľa ľudí divne pozrie, keď poviem, že jedne z mojich obľúbených filmov je Andalúzsky pes, pretože mám rada revolučnosť tej snímky.
      Ale práve preto, že som od mala odmietala snímky obľúbené v masách, mala som pocit, že prichádzam o veľkú časť terazjšej kultúry. Pritom tieto filmy (okrem Spottless mind) nepatria medzi moje obľúbené, ale mám pocit, že ovplyvnili toľko ľudí, že je škoda ich nevidieť.

      Fascinujú ma veci, ktoré ovplyvňujú masy. Vždy chcem vedieť prečo :D

      Odstrániť
  3. Presnepresne. Ale zatial som to nikdy nepochopila, ked som sa o to pokušala. Celkom ma ale teší tato naša ...(krasnehipsterskypovedane) nemasovosť, viem že sa na to nehram (aspon v tejto oblasti):D

    OdpovedaťOdstrániť